De bevrijdende ademstoel

[ Ontspannen dankzij ‘bewust verbonden ademen’ ]

Ademen en zuurstof zijn de basis van alle leven. Ik adem, dus ik ben. We kunnen dagen zonder drinken en weken zonder eten, maar niet ademen en geen zuurstof gedurende meer dan vijf minuten en alles stopt. Ademen is de essentie van het leven.

Aiki is de eeuwenoude Japanse kunst van het ademhalen. In de Japanse filosofie is de adem de levensenergie (ki). Alle levende levende wezens delen in die levensenergie. Aiki leert je leven in harmonie met je ademstroom en met jezelf. Om dat te bereiken is het in eerste instantie genoeg om te gaan zitten en je te concentreren op je buikademhaling. Onze buik is ons tweede brein. Het centrum van ons lichaam. Dat ademt, dat verteert. Door ons op onze buikademhaling te concentreren, stellen we ons brein (intellect) in staat zichzelf uit te schakelen, in de pauzestand te zetten. En bieden wij onszelf de gelegenheid om beter naar ons eigen lichaam te luisteren en zo onze spanningspunten op het spoort te komen. Door ons op onze ademhaling te concentreren, kunnen we onze diepen spanningspunten ontspannen.

‘Bewust verbonden ademen’ (BVA) is een techniek om helemaal tot rust te komen. Daar waar yoga eindigt, begint bewust verbonden ademen. BVA is mindfulness met actieve transformerende ademhaling. Het komt erop neer dat je op een zeer gecontroleerde manier gaat ademen: gedurende vijf seconden inademenen en vervolgens weer vijf seconden uitademen. Op deze manier pas je de bewuste hartcoherentie ademhaling toe. Deze methode is uiterst geschikt om het autonome zenuwstelsel in evenwicht te brengen. Deze wetenschappelijk onderzochte methode wordt ingezet om stress gerelateerde klachten aan te pakken en wordt volop ingezet bij mensen met burn-out. We kunnen stellen dat hartcoherentie ademhaling een ademhalingsmethode is die de hartritmevariantie stabileseert waardoor hart en brein weer in evenwicht worden gebracht.

De O2-chair is de enige ademstoel ter wereld die gebruikt maakt van een aantal ademhalingsbevorderende technologieën om lichaam en geest helemaal tot rust te laten komen. Het best kan je deze ruststoel beschrijven als een persoonlijke ademhalingscoach. In de stoel zijn er verschillende technologieën geïntegreerd – zoals hartcoherentie ademhaling, nul-zwaartekracht positie, wiegbeweging, biomechanische druk in de rug, rugverwarming, ontspannende muziek en toevoer van gezuiverde lucht verrijkt met zuurstof. Hierdoor worden verschillende ontspanningstechnieken aangereikt in één pakket waardoor het lichaam, hart en brein in combinatie met een gestuurde ademhaling snel tot diepe ontspanning komen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat powernaps doeltreffend zijn en een weldaad zijn voor lichaam en geest dat bij 10 minuten gebruik tot meer dan 6 uur nawerkt.

Hoe de O2-chair werkt ?

> Inademen: wanneer de gebruiker inademt beweegt de rug van de stoel zachtjes naar achter dankzij een uniek gepatenteerd ontwerp. Schouders, schouderbladen en ribbenkast zetten uit terwijl het hoofd traag naar achter beweegt. Deze uitzetting vergroot de hoeveelheid lucht bij inademing, dus ook de zuurstoftoevoer naar alle lichaamsorganen.

> Uitademen: wanneer de gebruiker uitademt, zakt zijn rug lichtjes in de stoel wat een gevoel van rust geeft. De progressieve ondersteuning tijdens de uitademing leidt tot een betere vrijgave van CO en verhoogt hierdoor het gevoel van rust.

De O2CHAIR beheerst en controleert volledig het ademen. Door de juiste regelmatige en persoonlijke oefeningen kan de gebruiker door ademhaling een betere gezondheid en stressbeheersing bekomen.

Een volledige uitleg over hoe de O2-chair werkt vind je op www.02chair.com.